Over het hoofd gezien

Over het hoofd gezienDoordat kinderen nog in ontwikkeling zijn, en ze de aangedane functies pas veel later gaan gebruiken, kunnen de gevolgen van NAH bij kinderen erg lang verborgen blijven. Kinderen, ouders en professionals leggen in dergelijke gevallen vaak geen relatie meer met het voorval dat destijds het letsel veroorzaakte en tasten daardoor in het duister over de oorzaak van de manifeste problemen.” Uit een publicatie van dr. E. Hermans in het tijdschrift ‘Medisch Contact’. Over het hoofd gezien, Hersenletsel bij kinderen en jongeren is omvangrijk gezondheidsprobleem. De moeite van het lezen waard.

Wat dit gegeven voor gevolgen kan hebben hebben wij in ons gezin gemerkt. Veel kostbare tijd is verloren gegaan, tijd die we beter hadden kunnen besteden aan verbetering van de situatie. Maar ja, wat als je niet weet wat er aan de hand is?

Soms gaat het ineens niet meer op school, prestaties wisselen of gaan achteruit en het kind kan zich niet meer concentreren. Of het komt de laatste tijd erg moe uit school. Belangrijk is om dan af te vragen of er op enig moment in het leven iets gebeurd is, waarna veranderingen zijn opgetreden in het functioneren van het kind. Een val op het hoofd? Heeft het kind ooit een hersenvliesontsteking of hersentumor gehad? Genezing betekent niet altijd dat gevolgen in het verdere leven uitblijven. Er zijn meer signalen die kunnen duiden op hersenletsel. Meer over mogelijke signalen lees je op de website van Vilans. Kinderen worden soms ten onrechte als luie pubers gezien of krijgen een diagnose die misschien niet correct is waardoor de juiste hulp uitblijft en waardoor de situatie misschien wel verergert.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s